Data Group JH Computer Oy, som är verksamma i Nokia och Sastamala, kyler ner sin nya datorhall med hjälp av solenergi.

Även själva servrarna använder den el som fås från panelerna.

Data Group JH Computer är ett mångsidigt fullserviceföretag inom it-branschen. JH Computer, som bildades 2002, har växt långsamt från ett företag med några få personer till ett företag med tio anställda. Bland kunderna finns både små och stora företag som erbjuds övergripande service. Utöver företagskunder vänder sig JH Computer även till privatkunder i butikerna i Sastamala och Nokia.

Företagets verkställande direktör Jouni Hujo berättar att datorhallen är en viktig del i företagets strategi.

– Vi erbjuder våra kunder omfattande tjänstepaket. Därför var byggandet av en egen datorhall egentligen nödvändigt, säger Hujo.

DG JH Computer har utvecklat ett anpassat produktionsstyrningssystem för sina företagskunder. 

För att säkerställa en smidig drift av systemet. Men även för att kunna erbjuda webbhotell- och säkerhetskopieringstjänster, blev det under våren aktuellt att investera i en egen datorhall. JH Computer tog datorhallen i bruk i maj 2019.

En nyinvestering är också solcellspanelerna. Närmare 200 kvadratmeter solcellspaneler placerades under april på företagets tak. Målet är att vara självförsörjande gällande den el som behövs för kylning av servrarna och datorhallen. Speciellt på sommaren behöver datorhallen effektiv nedkylning och solcellspaneler ger då betydande besparingar i elförbrukningskostnaderna. Enligt Hujo ser automatiken till att överskottselen säljs som grön el.

– Ekologiskt tänkande är viktigt för oss. Vi återvinner all kartong och papper som uppstår i verksamheten och strävar efter att erbjuda våra kunder ekologiska maskinlösningar, säger Hujo.